Συμβουλές Οδήγησης

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Τηρείτε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, οδηγώντας πάντα προσεκτικά και με σεβασμό προς τους άλλους οδηγούς. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για ασφαλή οδήγηση και περιορισμό των δαπανών για επισκευές, καύσιμα και ελαστικά. Οι λάτρεις της σπορ οδήγησης αρκεί να θυμούνται ότι ο δρόμος δεν είναι αγωνιστική πίστα. Οι παρακάτω υποδείξεις στοχεύουν στην οδική ασφάλεια.

ΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΒΡΕΓΜΕΝΟ

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους οδήγησης στο βρεγμένο δρόμο είναι η υδρολίσθηση: Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο; Η υδρολίσθηση κάνει το ελαστικό να ‘πλανάρει’ και προκαλεί άμεση απώλεια πρόσφυσης.

Είναι μία επικίνδυνη κατάσταση που συνήθως δημιουργείται όταν το όχημα κινείται με ταχύτητα σε πολύ βρεγμένες ευθείες ή σε λιμνάζοντα νερά που δημιουργούνται από κακή αποστράγγιση της οδού.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αυλακώσεις του πέλματος δεν καταφέρνουν να αποβάλλουν το νερό κάτω από το ελαστικό και μπορεί ξαφνικά να διαπιστώσετε ότι το αυτοκίνητο ‘πλανάρει’. Οδηγώντας προσεκτικά, με καλά συντηρημένα ελαστικά και τη σωστή πίεση, αυτός ο κίνδυνος στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να αποφευχθεί, αφού τα πέλματα είναι σχεδιασμένα για να αποχετεύουν τη μέγιστη δυνατή ποσότητα νερού και να διασφαλίζουν την καλύτερη πρόσφυση.

Τώρα που ξεκαθαρίσαμε την έννοια της υδρολίσθησης, συνεχίζουμε με κάποιες συμβουλές για την αντιμετώπισή της. Το φρενάρισμα δεν ωφελεί επειδή το αυτοκίνητο ‘πλανάρει’ και επιπλέον υπάρχει κίνδυνος μόλις ανακτηθεί η πρόσφυση, να αλλάξει ξαφνικά κατεύθυνση με αποτέλεσμα να χάσετε τελείως τον έλεγχο.

Το καλύτερο είναι να κρατήσετε σταθερά το τιμόνι και να ετοιμαστείτε για την ανάκτηση της πρόσφυσης προσπαθώντας να διατηρήσετε τη σωστή κατεύθυνση σε όλη τη διάρκεια του φαινομένου και να αφήσετε σταδιακά το γκάζι με δεδομένο ότι οι στροφές του κινητήρα θα ανέβουν ταχύτατα μόλις το αυτοκίνητο αρχίσει να ‘πλανάρει’.

ΟΔΗΓΗΣΗ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Πρώτο και κύριο: χωρίς αλυσίδες ή χειμερινά ελαστικά δεν θα μπορέσετε να πάτε πουθενά. Το αυτοκίνητο δεν θα έχει ελκτική πρόσφυση και στο φρενάρισμα θα είναι ανεξέλεγκτο. Τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες της κυκλοφορίας και δείξτε ανοχή για τους οδηγούς που πηγαίνουν πιο αργά από εσάς. Αυξήστε την απόσταση ανάμεσα στο αυτοκίνητό σας και το προπορευόμενο όχημα. Για να περιορίσετε τον κίνδυνο ολίσθησης ενώ οδηγείτε σε μία ανηφόρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υψηλότερη σχέση στο κιβώτιο από αυτή που συνηθίζετε στο στεγνό δρόμο.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΗ

Η τεχνολογία “Green Performance” σημαίνει ότι η κατανάλωση καυσίμου μπορεί να μειωθεί και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις να περιοριστούν. Αλλά πολλά εξαρτώνται από τις ατομικές οδηγικές συνήθειες. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για το πώς θα αξιοποιήσετε περισσότερο τις ευκαιρίες οικονομίας που σας προσφέρουν τα προϊόντα “Green Performance” της Pirelli.

  • Ελέγχετε τακτικά τις πιέσεις των ελαστικών, κυρίως πριν από ένα μεγάλο ταξίδι. Η λανθασμένη πίεση ελαστικών αυξάνει την αντίσταση κύλισης και, κατ’ επέκταση, την κατανάλωση.
  • Όσο ταχύτερα οδηγείτε, τόσο μεγαλύτερη η αεροδυναμική αντίσταση. Συνεπώς η κατανάλωση αυξάνεται.
  • Υιοθετήστε ένα ‘ομαλό’ στυλ οδήγηση, αποφεύγοντας απότομες επιταχύνσεις ή ξαφνικά φρεναρίσματα.
  • Επιλέγετε μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο το ταχύτερο δυνατό.
  • Αποφύγετε την καταπόνηση του κινητήρα οδηγώντας με ψηλές στροφές (κοντή σχέση στο κιβώτιο)
  • Χρησιμοποιείτε τον κλιματισμό συντηρητικά και, αν δεν χρειάζονται, απενεργοποιείτε όλες τις ηλεκτρικές λειτουργίες, όπως το θερμαινόμενο πίσω παρμπρίζ.
  • Εάν δεν τα χρησιμοποιείτε, αφαιρείτε αξεσουάρ όπως σχάρες αποσκευών και ποδηλάτων, το ταχύτερο δυνατόν, καθώς έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην αεροδυναμική απόδοση του αυτοκινήτου.
  • Αποφύγετε να φορτώνετε υπερβολικά το αυτοκίνητο και αφαιρέστε τα περιττά αντικείμενα από το χώρο αποσκευών.
  • Μην βάζετε εμπρός τον κινητήρα εάν δεν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε και σβήστε τον εάν πρόκειται να σταματήσετε πάνω από δύο λεπτά.
  • Πόσος καιρός έχει περάσει από τότε που ελέγξατε για τελευταία φορά την ευθυγράμμιση και τις γωνίες κάμπερ των τροχών; Ένας τακτικός έλεγχος από ειδικό ελαστικών διασφαλίζει ένα ισορροπημένο αυτοκίνητο με ομαλή λειτουργία: σημαντικός παράγοντας οικονομίας στα καύσιμα.

ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ

Όλοι γνωρίζουν ότι … δεν φρενάρουμε στις στροφές. Εν τούτοις – προσέξτε τους προπορευόμενους οδηγούς – σχεδόν όλοι μπαίνουν στις στροφές φρενάροντας, ενώ αφήνουν το φρένο μόνον όταν φτάσουν στο κέντρο της στροφής.Και όλοι πιστεύουν ότι είναι τέλειοι οδηγοί αφού ‘δεν φρενάρουν στις στροφές’. Είναι κρίμα που έχουν διανύσει όλη την τροχιά με τα φρένα πατημένα.

Με μία τέτοια οδήγηση, τα ελαστικά – και κυρίως τα μπροστινά - καταβάλλουν διπλή προσπάθεια: να διατηρήσουν την προδιαγεγραμμένη πορεία και – επιπλέον – να αντισταθούν στη δύναμη του συστήματος πέδησης. Πρόκειται για μια ισορροπία δυνάμεων που, αν χαθεί, κινδυνεύει ευστάθεια του οχήματος (και κατά συνέπεια το κράτημα).

Γι’ αυτό είναι ουσιαστικό να φρενάρετε νωρίτερα, να επιβραδύνετε έγκαιρα και – πάνω απ’ όλα – να φρενάρετε κατά το δυνατόν με τους τροχούς σε ευθεία θέση. Έτσι εκμεταλλεύεστε τη μέγιστη πρόσφυση που προσφέρει το ελαστικό πριν στρίψει.

ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ OFF ROAD

Η ασφαλής και επιτυχημένη οδήγηση εκτός δρόμου είναι ένας συνδυασμός γνώσεων και ικανοτήτων. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ορισμένες τεχνικές για διαφορετικές συνθήκες και να συνειδητοποιήσετε τις δυνατότητες και περιορισμούς του οχήματός σας, αλλά καθοριστικός παράγοντας είναι τα ελαστικά.

Τα ελαστικά μπορεί συχνά να κάνουν τη διαφορά για να ξεφύγετε από μία δύσκολη κατάσταση ή να κολλήσετε. Οι παρακάτω πληροφορίες σας βοηθούν να αξιοποιήσετε στο μέγιστο βαθμό τα ελαστικά Pirelli. Αν αμφιβάλετε, ελέγχετε πάντα τη διαδρομή επί τόπου, με τα πόδια. Στη λάσπη ή άλλες δύσκολες συνθήκες, ξεκινήστε αργά, αποφεύγοντας να σπινάρετε τους τροχούς. Το υπερβολικό σπινάρισμα θα προκαλέσει ολίσθηση και θα γεμίσει τα πέλματα των ελαστικών με λάσπη.